Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ;;


Τον τελευταίο καιρό οι καθηγητές της σχολής μας φαίνεται να έχουν δώσει έμφαση στην ανασύνταξη του προγράμματος σπουδών της ΣΕΜΦΕ. Πρόκειται για μια κουβέντα η οποία δεν ανοίγει καθόλου τυχαία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε. Οι πιέσεις του υπουργείου για εφαρμογή του νόμου-πλαισίου είναι γεγονός και οι απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους υπάρχουν ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα η κουβέντα που διεξάγεται αφορά τα εξής:

  • Εισαγωγή αλυσίδων μαθημάτων: αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα παίρνουν τη μορφή προαπαιτούμενων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουμε περάσει Ανάλυση 1 προκειμένω να μπορούμε να εξεταστούμε Ανάλυση 2. Επίσης τίθεται θέμα ελάχιστου βαθμού επιτυχίας(!) στα μαθήματα των αλυσίδων. Όλα αυτά θα αλλάξουν τελείως τη φοιτητική καθημερινότητα καθώς θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών, θα εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί σπουδών και θα καταφεύγουμε όλοι στην ατομική προσπάθεια για επιβίωση. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ενώ θα έχουμε διαβεί έναν Γολγοθά για την απόκτηση του πτυχίου θα μας περιμένει η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια.
  • Μείωση αριθμών μαθημάτων για διπλωματική και εγγραφή στο νέο εξάμηνο: μέχρι τώρα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη διπλωματική εργασία με όριο μαθημάτων για πτυχίο 14. Τώρα προτείνεται να μειωθεί στα 9. Επίσης, πέφτει το όριο μαθημάτων που μπορούμε στα εξάμηνα να δηλώσουμε από 19 στα 12.
  • Αξιολόγηση: ήδη σε μια σειρά σχολών του ιδρύματος έχει επιχειρηθεί να γίνει  αξιολόγηση με σκοπό να κριθεί το κατά πόσο τηρείται η μεταρρύθμιση σε αυτές. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό ο οποίος έρχεται να τρομοκρατήσει τα αγωνιζόμενα κομμάτια των συλλόγων που αντιτίθενται στο νόμο-πλαίσιο, με απειλές ακόμα και με κόψιμο της χρηματοδότησης. 
  • Δωρεάν Συγγράμματα: μιας και ο 2ος τόμος από τα δωρεάν συγγράμματα καταργείται, προτείνεται από τους καθηγητές να γίνεται δανεισμός των διάφορων βιβλίων αλλά και να επιτυγχάνεται ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά. Εμείς σαν φοιτητικός σύλλογος πιστεύουμε ότι το δικαίωμα για δωρεάν συγγράμματα είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά αυτό.
Απέναντι σε όλα αυτά που επιχειρούν οι καθηγητές να αλλάξουν, εμείς απαντάμε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Καμία αυταρχικοποίηση των σπουδών μας, κανένα σύγγραμμα από την τσέπη μας.