Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


 Με αφορμή την απειλητική στάση που κρατά η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ενάντια σε κάθε φωνή λαϊκής έκφρασης και αγανάκτησης αλλά και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ τα οποία επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία, κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε σαν σχήμα από μεριά μας ορισμένα γεγονότα τα οποία πιστεύουμε θα βοηθήσουν στο να ανοίξει κουβέντα στη σχολή.

Ήδη από την εποχή της μεταπολίτευσης οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούσανε να άρουν δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία είχαν κατακτηθεί με αίμα. Αυτό γίνεται πλήρως εμφανές από την καταστολή στις απεργίες - κινητοποιήσεις αλλά και από τους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους που κατέβαιναν στη βουλή, στις διατάξεις των οποίων αναφερόταν πάντα πτυχή που μίλαγε για κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Θεσμικά, το ακαδημαϊκό άσυλο διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την προάσπιση του συνδικαλισμού και διεκδίκησης δικαιωμάτων, την ασφαλή πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθώς απαγορεύεται να εισβάλουν αστυνομικές δυνάμεις σε αυτό. Συμβολίζει το κέντρο αγώνα γύρω από το οποίο διεξάγονται οι αγώνες του φοιτητικού αλλά και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος (εξέγερση 17 Νοέμβρη, κέντρο προπαγάνδας εργατικών και φοιτητικών αγώνων, εξέγερση νεολαίας Δεκέμβρη ΄08 κ.α.).

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα βλέπουμε να κορυφώνονται οι επιθέσεις του κράτους ενάντια στην έννοια που φέρει το άσυλο αλλά και ευρύτερα ενάντια σε κάθε φωνή επιχειρεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φετινή επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πορεία της 17Ν που είχε κατεύθυνση στην ισραηλινή πρεσβεία. Σαφές το μήνυμα που ήθελε η κυβέρνηση να περάσει καθώς η ασφαλής διεξαγωγή της συγκεκριμένης πορείας έχει κατακτηθεί με αγώνα και αίμα (κρατικές δολοφονίες των Κουμή, Κανελλοπούλου) και για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια στήθηκε μπλόκο. Από την άλλη μεριά, στη Θεσσαλονίκη τη μέρα διεξαγωγής της πορείας η αστυνομία πραγματοποιεί επίθεση στο ΑΠΘ και συλλαμβάνει 17 αγωνιστές οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν την εισβολή στο πανεπιστημιακό άσυλο. 

Την Πέμπτη 28/12 με πρόσχημα το κυνήγι του παραεμπορίου στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραβιάζουν το άσυλο και εισβάλλουν στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Πρόκειται για πρωτοφανή επίδειξη δύναμης καθώς τα ΜΑΤ επέτρεπαν την είσοδο στη σχολή μόνο ύστερα την επίδειξη πάσο. Και εκτός αυτού, στη συνέχεια γίνανε επεμβάσεις στα διάφορα πολιτικά στέκια αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στη σχολή και κατασχέσεις υλικού που υπήρχαν σε αυτά!! Αναρωτιόμαστε λοιπόν κι εμείς, το παραεμπόριο κυνηγούσε η αστυνομία την ώρα που κάτεσχε κείμενα και μπροσούρες αριστερών και αναρχικών;;

Επιπλέον, ως συνέχεια της λογικής άρσεων της ελεύθερης διακίνησης ιδεών , τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται συνεχώς εκκενώσεις καταλήψεων και αυτοδιαχειριζόμενων πολιτικών χώρων με συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό. Πρόκειται για τις καταλήψεις της βίλας Αμαλίας και της Σκαραμαγκά, χώροι στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες δραστηριοποιούνται κομμάτια του κινήματος τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτούς τους χώρους, με τη βοήθεια ακόμα και της αντιτρομοκρατικής(!) και με συλλήψεις πάνω των 100 ατόμων, στοχεύουν κι αυτές στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας καθώς και στην εκκένωση του κέντρου από αντιδράσεις απέναντι στην αυταρχικότητα και τη βιαιότητα της κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα γειτονικά γραφεία της Χρυσής Αυγής δεν έχουν σκεφτεί καν να τα πειράξουν τα οποία κυριολεκτικά συνιστούν γιάφκα. 


Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα τη στάση της κυβέρνησης του ΔΝΤ της ΕΕ και του ευρώ απέναντι σε όλους εμάς. Στόχος της ο εκφοβισμός του λαού και η υποδούλωσή του στα μνημόνια, στα οικονομικά μέτρα και στο μεσαίωνα της ανεργίας. Για αυτό και οι ξυλοδαρμοί στις απεργίες και στις διαδηλώσεις έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, για αυτό και επιχειρούν να καταργήσουν το άσυλο, για αυτό και κυνηγάνε αγωνιστές και εκκενώνουν τους πολιτικούς τους χώρους, για αυτό και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ χαρακτηρίζουν το άσυλο ως ¨οπλοστάσιο τρομοκρατών¨ και ότι πρέπει να πάψει να υφίσταται ακόμα και ως ιδέα!!


 Το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα έχουν κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές το καθήκον για προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και είναι κάτι που δεν παραβλέπεται. Το άσυλο δεν καταργείται, το κίνημα δεν τρομοκρατείται. Χρέος μας η προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών με κάθε μέσο και κάθε τρόπο ενάντια στην αυταρχικότητα, αλλά και η προάσπιση του δικαιώματος μας στον αγώνα, ιδιαίτερα σήμερα που το μνημόνιο έχει τσακίσει τα πάντα στο πέρασμά του. Δεν πτοούμαστε από τις επιθέσεις του κράτους, η τρομοκρατία δε μας σταματά…    

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ