Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Του ΦΣ ΣΕΜΦΕ την Τετάρτη 6/3 στις 12.30 στο αμφ.2
Η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης  απέναντι  στα λαϊκά στρώματα οξύνεται μέρα με τη μέρα, χέρι-χέρι με την ένταση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού που τη συνοδεύουν ως μέσο για την επιβολή των μέτρων αυτών. Η βίαιη εφαρμογή των όλο και αυξανόμενων μέτρων τραυματίζει περαιτέρω την ήδη ματωμένη κοινωνική πλειοψηφία τσακίζοντας τους όρους επιβιωσής της. Ταυτόχρονα σπέρνουν ένα κλίμα πρωτοφανής τρομοκρατίας με στόχο να φοβίσουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το να αγωνιστεί ενάντια σε αυτήν την κατάσταση.  Απο αυτή την επίθεση δεν μένει αλώβητο το φοιτητικό στρώμα.
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Ο νομος αρβανιτόπουλου προβλέπει την διαγραφή των φοιτητών στα ν+2 έτη σπουδών (στη σχολή μας ο μέσος όρος αποφοιτησης ειναι σχεδόν 8 χρόνια). Το υπουργείο, σε μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση, ανακοίνωσε την άμεση προώθηση εφαρμογής των διαγραφών. Είναι μια πτυχή του νόμου που έρχεται σε πλήρη συντονισμό με την κατεύθυνση εντατικοποίησης των σπουδών που προωθείται από το υπουργείο και με την όλο και αυξανόμενη καθηγητική αυθαιρεσία που δημιουργούν ένα πρωτοφανές αυταρχικό πλαίσιο εντατικοποιημένων σπουδών που δυσχαιρένει συντριπτικά τους όρους φοίτησης και τη δυνατότητα να αποφοιτήσουμε. Αυτή η διαδικασία θα διώχνει τους φοιτητές από τις συλλογικές διαδικασίες και θα τους ωθεί στον ατομικό δρόμο. Σε αυτά τα πλαίσια θα διαμορφωθεί  μέσα από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό ένα νέο πρότυπο εργαζομένου, πλήρως πειθαρχημένου και ελαστικού, μακριά από κάθε αναπαράσταση συλλογικής διεκδίκησης.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: Το σχέδιο Αθηνά προβλέπει το κλείσιμο και τη συγχώνευση μιας σειράς σχολών από ΑΕΙ και ΤΕΙ τόσο στην Αθήνα, και κυρίως στην επαρχία. Με πρόφαση τον εξορθολογισμό των πανεπιστημίων, με κριτήριο της ανάγκες της αγοράς, χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη για να σπουδάσουν ή ακόμα και πετάγονται στον δρόμο. Επίσης, οι συγχωνεύσεις σχολών (σε συνδιασμό με την επαγγελματική εξίσωση ΑΕΙ-κολλεγίων) προωθούν τη διάσπαση των πτυχίων και διαλύουν κάθε επαγγελματική και εργασιακή εξασφάλιση. Απέναντι στα κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολών βρίσκονται ήδη μιά σειρά φοιτητικοί σύλλογοι, κυρίως της επαρχίας. Πριν το καλοκαίρι προβλέπεται να ανακοινωθεί το δεύτερο μέρος του σχεδίου Αθηνά που καθόλου δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνει και την σχολή μας, καθώς προβλέπεται πως θα είναι μακράν πιο συντριπτικό από το πρώτο μέρος.
ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΜΑΖΙΚΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ: την εξεταστική περίοδο που μόλις τελείωσε μια σειρά καθηγητών έδρασαν με πρωτοφανή και απαρέδεκτο τρόπο τόσο απέναντι σε φοιτητές στοχοποιημένα, όσο και απέναντι στο φοιτητικό σύλλογο συνολικά. Δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που συνειδητά παίζουν κάποιοι στη σχολή. Ειναι οι ίδιοι που έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του νόμου, είναι αυτοί που έβαζαν υποψηφιότητα και στήριζαν τα συμβούλια διοίκησης, είναι οι ίδιοι που ενώ παίρνουν αστρονομικά ποσά για ερευνητικά προγράμματα από εταιρίες μετά απαιτούν εμείς να πληρώνουμε τα βιβλία και τις σπουδές μας.
Για τις παραπάνω εξελίξεις θεωρούμε πως είναι αναγκαίο ο συλλογος να συνεδριάσει και να αποφασίσει να δράσει συλλογικά προς μια κατεύθηνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας εμπνεόμενοι και από τους συναδέλφους μας που κινητοποιούνται ήδη σε πολλές περιοχές με αφορμή το σχέδιο Αθηνά.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!