Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΜΦΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με παρουσία δικαστικού λειτουργού εισέβαλλαν προκλητικά στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων. Η έφοδος έγινε ευθαρσώς, δίχως να έχουν προηγηθεί επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο, με πρόφαση μία ανώνυμη καταγγελία ότι διαπράττονται παράνομες πράξεις. Το φιάσκο ήταν αναμενόμενο, οι παράνομες πράξεις έκαναν φτερά και η ΕΛΑΣ στη μετέπειτα ντροπιαστική της ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά «Επισημαίνεται ότι παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια», αναφερόμενοι στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του φοιτητικού συλλόγου Αρχιτεκτονικής και σε χώρους πολιτικών συλλογικοτήτων!.

Αυτές οι ενέργειες μόνο τυχαίες δεν είναι από την πλευρά της δικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι συνέχεια των περσινών εφόδων σε κοινωνικούς χώρους αλλά και μέσα σε πανεπιστήμια (ΑΣΟΕΕ με τους τότε δήθεν προληπτικούς ελέγχους σε στέκια, ΑΠΘ με τις δεκάδες συλλήψεις φοιτητών μετά την καθιερωμένη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη). Μέσα στο καλοκαίρι χτυπάνε το φοιτητικό κίνημα, νομίζοντας πως θα μας τρομοκρατήσουν.  Είναι νωπές οι μνήμες από την είσοδο της ΕΛΑΣ στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και τις 30 προσαγωγές φοιτητών και την ωμή καταστολή ακόμη και απέναντι σε εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Πρόκειται για άμεσο χτύπημα με διπλό στόχο, το φοιτητικό αλλά και ολόκληρο το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι γιατί ξέρουν ότι θα σηκωθούν πολλά κεφάλια μέσα και έξω από τις σχολές απέναντι στα νέα μέτρα που ισοπεδώνουν εργαζόμενους και νεολαία και να στερήσουν από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα το ζωτικό για την ανάπτυξη αγώνων, χώρο του ασύλου. Προετοιμάζουν με αυτές τις αυταρχικές κινήσεις το έδαφος για να φέρουν μέσα στις σχολές τους εσωτερικούς κανονισμούς, να επιβάλλουν το νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, με διαγραφές στα ν+2 και πειθαρχικά ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, με τις διασπάσεις των ενιαίων πτυχίων σε bachelor και master, με δίδακτρα, με περικοπές στα βιβλία, με την ακόμα χειρότερη εκδοχή του σχεδίου Αθηνά, με απολύσεις εργαζομένων και διδακτικού προσωπικού. Προετοιμάζονται όμως και για μεγάλης έκτασης σύγκρουση με την λαϊκή πλειοψηφία στην κυβερνητική προσπάθεια άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της ιδιωτικοποίησης του νερού, του κλεισίματος νοσοκομείων, των απολύσεων εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων και με νέο μνημόνιο να φαίνεται στον ορίζοντα.


Αυτό σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και προσπαθούν από τώρα να καταστείλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις που τόσο φοβούνται. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι απεργίες, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και όλοι οι αγώνες που κάθε μέρα ξεσπούν τρομοκρατούν και πλήττουν  τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Για αυτό και οι κυβερνήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, απαντούν με ωμή βία. Όπως γίνεται και τώρα στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία και μια σειρά από άλλες χώρες που ζουν πρωτοφανείς λαϊκούς ξεσηκωμούς. Καλούμε κάθε κοινωνικό φορέα των εργαζόμενων και της νεολαίας , κάθε σωματείο και συνδικάτο να σταθούν στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος και από κοινού να παλέψουμε για τις κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα μας, για να γίνουν οι σχολές, οι χώροι δουλειάς και οι γειτονιές κέντρα αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.