Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στο πανεπιστήμιο χαρακτηρίζεται από την σφοδρή επίθεση που δέχονται οι φοιτητές, που αφορά την συνολική ρύθμιση-διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από μια συνολική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο σε συμπαράταξη με τους καθηγητές θα έρθει να πλήξει χιλιάδες φοιτητές σημαίνει όμως και το καθήκον μας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα  να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέσα από μια ευθεία αντιπαράθεση με το υπουργείο και την κυβέρνηση. Τη δυνατότητα αυτή με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο επιχείρει η ΚΝΕ να καταπνίξει καταστέλλοντας οποιαδήποτε κίνηση απέναντί στην αναδιάρθρωση συμβαίνει στις σχολές. Αποκορύφωμα της στάσης αυτής αποτέλεσαν τα γεγονότα στην σχολή μας στις 23/3.
Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα οι δυνάμεις τις ΚΝΕ έστησαν καρτέρι σε ΕΑΑΚιτη της Ιατρικής εκτός σχολής, η οποία ακολουθήθηκε από κεντρική επίθεση της ΚΝΕ Ιατρικής στα σχήματα της σχολής. Οι κατασταλτικές πρακτικές της ΚΝΕ όμως σε αγωνιστές του κινήματος συνεχίστηκαν και στην κινητοποίηση φοιτητών –μαθητών  στο υπουργείο Παιδείας όπου οι δυνάμεις της ΚΝΕ «περιφρούρησαν» το υπουργείο. Οι κατασταλτικές πρακτικές και η πρόωθηση της διάσπασης του κινήματος μαθητών-φοιτητών στο υπουργείο κατέληξαν και στην κατάπτυστη και προβοκατόρικη ανακοίνωση της ΚΝΕ, ανακοίνωση η οποία λασπολογεί εναντίον τόσο των ίδιων των φοιτητικών συλλόγων όσο και των ΕΑΑΚ πως είναι «τσιράκια της κυβέρνσης και τα έχουν βρεί με την αστυνομία».
Οι εκφυλισμένες πρακτικές της ΚΝΕ συνεχίστηκαν με την τραμπούκικη επίθεση στο Φυσικό, όπου 30 κνίτες επιτέθηκαν σε 5 ΕΑΑΚιτες που βρίσκοταν στη σχολή. Αποκορύφωμα της κλιμακούμενης σε ένταση καταστολής ήταν και η κεντρική επίθεση της ΚΝΕ στη σχολή μας, επίθεση η οποία ήταν κενρικά σχεδιασμένη γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από το εξοπλισμό που κουβαλούσαν πάνω τους τα μέλη της ΚΝΕ όσο και από το ότι «εμφανίστηκαν» μέλη της ΚΝΕ από όλες τις σχολές τις Αθήνας αλλά και στελέχη του ΚKΕ που καμία σχέση δεν έχουν με του φοιτητικούς χώρους. Παράλληλα, δεν δίστασαν να επιτεθούν με χυδαία σεξιστική φρασεολογία και χειρονομίες σε γυναίκες των σχημάτων. Τα καοθοδηγητικά στελέχη της ΚΝΕ πέρα από τον συντονισμό της επίθεσης έδωσαν και εντολές για να γίνει πλιάτσικο σε τσάντες, κινητά, χρήματα κτλ. 
Η υλοποίηση κατασταλτικών πρακτικών προς το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά από πλευράς ΚΝΕ δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά αποτελεί ιστορικό στοιχείο συγκροτησης και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της ΚΝΕ στο εσωτερικό του πανεπιστημίου ήδη από την μεταπολίτευση και μετά, ρόλος που δεν είναι άλλος από την προώθηση και επιβολή του «ησυχία, τάξη και ασφάλεια». Κάθε φορά που το φοιτητικό κίνημα έβγαινε στο προσκήνιο και αντιπαρατεθόταν με την κυρίαρχη πολιτική η καταστολή και η αστυνόμευση του κινήματος δεν παιρνούσε αποκλειστικά και μόνο από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά και  από την προώθηση από πλευράς ΚΝΕ της ομαλότητας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Ήδη από την δεκαετία του 80’ η ΚΝΕ έρχεται να παίξει τον ρόλο της «υπεύθυνης» δύναμης που πλάι στις υπόλοιπες καθεστωτικές παρατάξεις θα σπάει τις φοιτητικές καταλήψεις που ξεσπούσαν για τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια. Η ΚΝΕ της μεταπολίτευσης είναι η ΚΝΕ των κοινών πλαισίων με την ΠΑΣΠ και του σπασίματος των φοιτητικών καταλήψεων, είναι η ΚΝΕ του Χημείου, είναι η ΚΝΕ του «εμείς θα κάνουμε επανάσταση χωρίς να σπάσουμε βιτρίνα» το 2008 και της καταγγελίας στην εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην κρατική δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Σήμερα είναι και η ΚΝΕ του πλιάτσικου.
Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα οι πολιτικές στοχοποιήσεις, τα οργανωτικά χτυπήματα και οι ασφαλίτικές πρακτικές της κλοπής ταυτοτήτων, κινητών κ.α  σε αγωνιστές του κινηματος είναι λογικές που στο σύνολο τους οι φοιτητές πρέπει να περιθωριοποιήσουν. Η οργανωτική οριοθέτηση και η καταστολή είτε αυτή προέρχεται από τις δυνάμεις καταστολής και το κράτος είτε αυτή προέρχεται από οποιονδήποτε θέλει να γίνεται αστυνόμος στη θέση του αστυνόμου ποτέ δεν εκφόβισε τα ΕΑΑΚ ούτε και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την δυνατότητα ενιαιομετωπικά με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης που πλήττονται, με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συσπείρωση, να αντιπαρατεθούμε με το υπουργείο και την κυβέρνηση και οποιοσδήποτε πάει κόντρα σε αυτή την δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα των καιρών μας θα τον ξανακαταπιει η ιστορία. 

ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ.
ΑΝεξάρτητη ΑΡιστερή ΠΑρέμβαση